Hundars tandhälsa
Postat den 2013-01-05 klockan 22:46:34
Kategori : Information
Kommentarer (0)

Ibland får jag förfrågningar om jag skrapar tänder på hundar - vilket jag inte gör. För det första kommer man bara åt tänderna längst fram i munnen om hunden är vaken, såvida man inte har en särdeles lydig hund som kan hålla munnen öppen på kommando, något jag hittills aldrig stött på. Att bara skrapa hörntänderna på hunden gör ju varken till eller från utöver att det kanske ser lite snyggare ut vid första anblick.
Men anledningarna till att jag inte gör det är betydligt allvarligare än så. Dels kommer du aldrig komma åt med tandskrapan under tandköttskanten, vilket är det viktigaste. Det är den tandstenen som leder till tandköttsfickor, vilket i sin tur leder till tandlossning när det gått för långt. Hundars emalj är dessutom tunnare än människors och det finns alltså risk att den skadas vid tandskrapning, vilket ytterligare förbättrar "grogrunden" för tandsten. Tandsten ska du således ta bort hos någon som är särskilt utbildad för det och har rätt instrument - idag är det oftast ultraljud.
Många veterinärkliniker erbjuder idag munsanering. Stockholms djurklinik i Alvik, den vi själva tar våra djur till, är ett exempel. De använder ultraljudsscaler. Du lämnar in din hund på morgonen och får hämta den på eftermiddagen. Hundens sövs under tiden de jobbar. De räknar alla tänder, kollar efter skador i munhåla och på tänder samt mäter eventuella tandköttsfickor. Småsaker fixar de på en gång, men är det en större åtgärd som krävs kan ett återbesök behövas. Anledningen till att jag vet detta är förstås för att jag lämnat in Loke där alldeles nyligen. =) Utlåtandet var att han bara hade måttlig tandsten, men tandköttsinflammation och några tandköttsfickor.
Allra bäst är förstås att förebygga tandsten istället för att vänta tills det blivit en massa som måste bort. Precis som för människor är tandborstning effektivt för att hålla tänderna glatta och fria från matrester o.d. De populära tuggbenen av hud och liknande är tyvärr sällan så effektiva. Däremot är riktiga ben en bra och "naturlig tandborste". Loke får numera bland annat råa revben att tugga på. Så länge benen är råa kan hunden äta alla sorters ben. Över huvud taget så påverkar hundens foder tänderna. Dåligt foder ger dåliga tänder, så välj med omsorg vad du utfodrar din hund med.
Kommentarer
Trackback